O panica socio-culturala a cuprins Guvernul irlandez: limba veche a acestei tari e pe moarte. Din cei 4,4 milioane de locuitori ai Irlandei, se estimeaza ca in prezent doar intre 70.000 si 100.000 mai vorbesc constant limba veche irlandeza. Prin urmare, Eamon O Cuiv, ministrul care se ocupa si de limba irlandeza in cabinetul tarii sale, a anuntat ca statul instituie din acest moment burse Fulbright la Universitatea din New York, menite sa revigoreze pina in 2028 limba veche.
„Cred ca daca vom reusi in anul 2028 sa avem 250.000 de vorbitori de limba irlandeza, ne vom fi indeplinit obiectivul si cred ca din acel moment limba noastra nu va mai fi in pericol”, a declarat O Cuiv.
660.000 de euro vor fi folositi doar in urmatorii trei ani pentru a sustine acest program pe teritoriul Statelor Unite, unde traieste o importanta comunitate de imigranti irlandezi.
Pina atunci, politicienii irlandezi sint invitati sa foloseasca mai des limba veche a tarii: numai ca acestia nu vor. Motivul? Se tem ca presa nu le va mai da aceeasi importanta.
Oricum, pe teritoriul Irlandei, toate inscriptiile sint bilingve, in limba engleza si irlandeza, la fel ca si anunturile electronice de pe autobuze, tramvaie si celelalte mijloace de transport public. Exista si un canal TV, TG4, dedicat limbii irlandeze.
Uniunea Europeana a recunoscut limba irlandeza ca limba oficiala a UE incepind cu 1 ianuarie 2007. Costurile administrative de traducere a documentelor importante ale UE in irlandeza se ridica la 3,6 milioane de euro anual.
Apropo: stiti care este echivalentul irlandez al numelui „Dublin”? „Baile Atha Cliath”. O panica socio-culturala a cuprins Guvernul irlandez: limba veche a acestei tari e pe moarte. Din cei 4,4 milioane de locuitori ai Irlandei, se estimeaza ca in prezent doar intre 70.000 si 100.000 mai vorbesc constant lim