Banca Nationala a Romaniei a incercat sa tempereze volatilitatea cursului de schimb atat cat a putut, in conditiile unei convertibilitatii totale, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Am temperat aceasta volatilitate cat am putut. Dovada peremptorie ca am incercat sa temperam volatilitatea o gasiti in rapoartele marilor jucatori internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi", a afirmat Isarescu, citat de Mediafax.
Guvernatorul a evitat sa dea detalii despre modul in care Banca Centrala a actionat pentru temperarea volatilitatii, dar a afirmat ca, in contextul unei convertibilitati totale, nivelurile mentionate in rapoartele internationale, de 2,7 lei pentru un euro in primavara anului trecut si 4 lei pentru un euro incepand din toamna lui 2007, ar fi fost atinse. "Nu ne-am propus sa asiguram stabilitatea cursului, pentru simplu motiv ca nu am fi putut. BNR a incercat intre cele doua extreme sa tempereze volatilitatile", a precizat Isarescu.
Corectia de la 3,1 la 3,7 este explicabila, a spus Isarescu, intrucat nivelul din vara anului trecut era nesustenabil si arata o apreciere excesiva. Pe de alta parte, guvernatorul a admis ca evolutia din ultimele noua luni poate fi caracterizata ca o volatilitate ridicata, leul depreciindu-se cu mai mult de 16%.
Cursul de schimb a atins minimul ultimilor ani la 2 iulie 2007, cand un euro a fost cotat la 3,1112 lei/euro. Incepand cu a doua jumatate a anului trecut, moneda nationala s-a depreciat comparativ cu cea europeana, astfel ca a atins un maxim de 3,7695 lei/euro la 24 ianuarie.
Pentru 2008, Comisia Nationala de Prognoza a estimat un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro, comparativ cu 3,3373 lei/euro anul trecut. Banca Nationala a Romaniei a incercat sa tempereze volatilitatea cursului de schimb atat cat a putut, in conditiile unei convert