Matematica la scoala? Plictisitoare lectie…Insa matematica vazuta cu ajutorul unui creier stralucit devine o chestie exploziva, senzationala, fascinanta. Un astfel de creier poseda Cristian Calude, unul dintre cei mai importanti matematicieni romani in viata. Cand matematica devine arta poti sa fii sigur ca neuronii tai nu se vor plictisi. Iti oferim acum un interviu cu unul dintre cei mai talentati artisti ai matematicii mondiale, romanul Cristian Calude. Un interviu de citit doar in momentele de inteligenta…
Vlad Mixich: Exista destule puncte de intersectie intre matematicile superioare si filozofie, amestecul rezultat emanand pentru neofiti un aer aproape mistic. In ce masura este matematica pentru dumneavoastra o experienta spirituala?
Cristian Calude: Intr-un eseu despre matematica publicat la inceputul secolului trecut Bertrand Russell spunea ca viata este "a long second-best", un compromis perpetuu intre ideal si posibil. Matematica nu face compromisuri.
Matematica opereaza cu idei si concepte care exista doar in mintea si imaginatia matematicianului (nu exista numere, cercuri sau patrate in lumea fizica) si din aceasta perspectiva este foarte aproape de religie (printre oamenii de stiinta matematicienii apar mereu ca fiind cei mai religiosi) si filozofie.
Practica matematicii este o experienta spirituala. Unii matematicieni prefera sa ignore acest fapt, altii sunt interesati sa-l studieze. Pentru Kurt Gödel, care prin teorema de incompletitudine a schimbat matematica pentru totdeauna, matematica a fost un mijloc de abordare a unor problemele filozofice.
“Matematicienii calculeaza putin”
V.M.: Povestiti-ne cum ati realizat ca aveti o aplecare speciala spre cifre si prin ce anume v-au sedus ele?
Cristian Calude: De la bunicul din partea mamei am luat interesul pentru rationamente (prin