"Sunt straini care vin de la mii de kilometri distanta, fericiti ca pot privi minunile de la noi. La ei nu mai exista asa ceva"
De la inaltimea Ciucarului Mare, casele aflate pe malul Dunarii par boabe de piper. Masinile sunt furnici mergand pe o ata - soseaua. Urc impreuna cu Felix Baratky, cel mai vechi ranger al Parcului National Portile de Fier, pe cea mai inalta culme din defileul Dunarii. Timp de cateva ore, luam pieptis muntele, cu mici pauze de incantare, prin poienite pline de spanz, de primule si ghiocei salbatici. Calauza mea imi dezvaluie cateva dintre secretele locului si ale meseriei de ranger. Ne-am oprit acolo unde muntele se termina brusc, cu un hau enorm: defileul sapat de Dunare. Fluviul e jos, intre peretii abrupti ai Cazanelor Mari. Ii ghicesti forta dupa calmul inaintarii sale impasibile. Un peisaj monumental prin care natura isi arata suprematia si forta.
- De ce n-ai voie sa mergi pe Ciucaru Mare decat insotit de un ranger? E chiar asa de periculos sau e o masura de protectie pentru parcurile naturale?
- Ciucaru Mare este un munte plin de vipere. Acesta este principalul motiv pentru care orice turist care vrea sa urce aici trebuie sa ceara asistenta unui ranger. In general, Parcul Natural Portile de Fier este recunoscut ca fiind una dintre cele mai populate zone cu vipere obisnuite si vipere cu corn, dar pe Ciucaru Mare sunt la ele acasa.
Felix Baratky, cel mai vechi ranger al Parcului National Portile de Fier Ati venit bine. Acum in martie, este cea mai buna perioada sa faci plimbari aici. Viperele inca nu au iesit sa se imperecheze si nici sa se incalzeasca la soare. Dar chiar si asa trebuie multa atentie. Uite, de exemplu, fisura din stanca asta poate sa fie un loc perfect pentru o vipera. Daca nu esti atent si pui piciorul acolo, te musca. In general, viperele nu sunt agresive decat daca le ata