» Agentia statului pentru privatizare pune la cale preluarea Hidroelectrica de la Ministerul Economiei si Finantelor pentru a o ingloba apoi in structura companiei Electrica.
» Compania nationala energetica e o aberatie, spun sindicatele Hidroelectrica.
» Conglomeratul ar sfida Europa, Banca Mondiala, ar domina si bloca piata de energie, care va fi netransparenta.
Agentia pentru privatizare a initiat ieri un proiect prin care va prelua intregral Hidroelectrica de la Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), pentru a o ingloba apoi in structura companiei Electrica. Miscarea are directa legatura cu o controversata intentie a actualei puteri de a crea o companie nationala de energie, pe care sa o listeze apoi gradual la Bursa si despre care initiatorii cred ca ar putea deveni un actor important in regiune. Reprezentantii AVAS nu admit ca scopul inghitirii companiei care produce o treime din energia electrica a Romaniei de catre Electrica ar fi crearea colosului energetic national. "Preluam hidrocentralele pentru a putea privatiza compania, conform recomandarilor Bruxelles-ului, nu neaparat pentru a crea compania nationala", spun reprezentantii AVAS.
Cu ochii pe ICEMENERG
De altfel, in acest moment nu exista o structura clara a componentei companiei, spun surse familiare cu afacerea.
Pentru liderii sindicali din Hidroelectrica insa, scopul este evident: crearea unei companii energetice integrate, pe care, de altfel, o considera o aberatie. Intr-o scrisoare de protest transmisa ieri premierului Calin Popescu Tariceanu, salariatii din Hidroelectrica avertizeaza ca sunt incalcate principiile pietei de energie privind separarea activitatilor, reglementarea eficienta si transparenta.
De altfel, intregul proces de creare a asa-numitei companii nationale este perfect opac, iar singurele informatii – contradi