Carnea de miel se va scumpi anul acesta cu pînă la 30%, preţul mielului autohton apropiindu-se de nivelul celui importat din Uniunea Europeană. De Paşti - animale sacrificate după normele europene
Carnea de miel se va scumpi anul acesta cu pînă la 30%, preţul mielului autohton apropiindu-se de nivelul celui importat din Uniunea Europeană. Pentru a ajunge pe masa de Paşti a românilor mieii trebuie să aibă un singur cercel (crotaliu) în ureche şi să fie asomaţi în abatoare sau spaţii special amenajate.
Mieii ce vor fi sacrificaţi pentru masa de Paşti a românilor trebuie să aibă un singur crotaliu, a declarat Gabriel Vasile Drăgan, secretarul general al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). “Ca să lămurim o dată pentru totdeauna problema crotaliilor: identificarea cu două crotalii trebuie făcută numai în cazul mieilor destinaţi comerţului intracomunitar, care ajung pe alte pieţe din Uniunea Europeană. Mieii destinaţi pieţei interne trebuie să aibă un singur crotaliu”, a subliniat şi Mihai Vili Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine.
CERCEI INSUFICIENŢI? Dumitriu susţine că şi anul acesta ANSVSA a întîrziat procedura de licitaţie pentru selectarea furnizorului de crotalii. “Producţia de miei este de 8,5 milioane, iar ANSVSA a livrat 4 milioane de crotalii pe piaţă. Aşteptăm şi noi să vină crotalii pentru a putea să ne vindem mieii”, spune Dumitriu. Crotaliile reprezintă «buletinele» animalelor şi au înscrise pe ele un număr de identificare unic, un cod de bare ce poate fi citit electronic şi care oferă informaţii despre istoricul animalului şi numele ţării de provenienţă, România. “Licitaţia pentru achiziţionarea crotaliilor nu este finalizată, deoarece se aşteaptă un aviz de la Ministerul Finanţelor. Cînd vom primi avizul, a doua zi vor finaliz