Maturizarea pietei locale de telefonie mobila, care a determinat o diluare a veniturilor inregistrate de partenerii operatorilor de telefonie mobila de pe piata locala, va accelera valul de consolidare de pe piata de retail GSM - tintele preferate pentru achizitii urmand sa fie jucatorii care detin retele mari de magazine, cu un procent cat mare de unitati in centre comerciale sau malluri. "Victimele" acestui val de consolidare vor fi companiile detinute de antrepenori locali, care nu au forta financiara si logistica de a se mai extinde, in contextul in care concurenta pe piata este tot mai mare, iar veniturile nu mai urmeaza tendinte de crestere puternica.
"In majoritatea tarilor europene, atat in GSM, cat si in alte industrii sunt maximum cinci jucatori care conteaza si care fac profit. Piata GSM din Romania nu va fi o exceptie", explica reprezentantul unui jucator local din industria GSM.
Companiile potential interesate de achizitii sunt atat cele care sunt deja implicate in retailul GSM si care dispun de finantarea necesara pentru a-si atinge obiectivele, fiind detinute de companii multinationale, cat si fonduri de investitii.
Pe lista companiilor interesate de preluari se numara Fonomat (detinuta de fondul Ged Capital), reteaua Say (detinuta de MCS Communications), Germanos (detinut de Cosmote).
Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, ar putea deveni de asemenea interesat de astfel de achizitii, asa cum a facut rivalul Vodafone, care a cumparat in ultima jumatate de an doi retaileri GSM.
In ceea ce priveste Vodafone, mai multe surse de pe piata locala de retail GSM afirma ca operatorul se afla in prezent in discutii de preluare cu grupul Vegastel, detinut de omul de afaceri Adrian Prodan.
Grupul Vegastel, cu sediul central in Botosani, vinde produse si servicii ale Orange, Vodafone si Cosmote,