Apetitul scazut pentru investitiile la Bursa a indemnat tot mai putine companii sa atraga bani de pe piata prin majorari de capital, acestea apeland in schimb la credite bancare pentru a-si acoperi nevoile de finantare.
Companiile de pe Bursa s-au indreptat in ultimele trei luni cu precadere spre imprumuturi bancare pentru a-si finanta investitiile, tot mai putine apeland la majorari de capital cu cash sau vanzari de obligatiuni.
Dintr-o statistica realizata de ZF a rezultat ca numai in primele trei luni ale anului, 15 companii de talie mica si medie listate in general pe piata RASDAQ au atras sau si-au exprimat intentia de a contracta credite noi in valoare totala de peste 230 mil. euro.
Pe de alta parte, numarul companiilor de pe piata care deruleaza in acest moment majorari de capital cu cash este semnificativ mai mic decat anul trecut, iar valoarea sumelor propuse a fi atrase a scazut simtitor.
"Nu mai sunt investitori care sa cumpere actiuni si obligatiuni, pentru ca acestea implica un grad mai mare de risc. In conditiile actuale de piata investitorii manifesta reticenta fata de instrumentele riscante", spune Horia Simu, presedintele Cuprom Bucuresti, unul dintre principalii actionari ai producatorului de ape minerale Lipomin Lipova, care a renuntat recent la o emisiune de obligatiuni in valoare de 20 mil. euro pentru a contracta in schimb credite in valoare de 17 mil. euro.
Nici inrautatirea conditiilor de creditare comparativ cu anul trecut nu pare sa franeze apetitul oamenilor de afaceri pentru imprumuturi bancare.
"Este adevarat ca in general dobanzile au crescut. Chiar si in conditiile acestea cred ca este o investitie buna", spune Ioan Crehul, directorul general al Cemacon Zalau, companie care si-a exprimat intentia de a atrage 20 mil. euro de la banci pentru o investitie in majorarea capacitatii de produ