Programul Fermierul va fi relansat, desi nu este clar, inca, sub ce forma. Ministerul a pregatit doua scheme de ajutor de stat: pentru industria alimentara si pentru prelucrarea produselor lemnoase. Pentru a ajunge la un nivel de 100% garantare a creditelor, vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat. Cam acestea sunt vestile bune anuntate in cadrul unei dezbateri organizate de FinMedia.
De partea cealalta, intreprinzatorii au semnalat o serie de probleme nerezolvate, la care autoritatile nu au putut furniza raspunsuri: cadastrul, finantarea firmelor cu un procent mic de capital de stat, "stampilarea" studiilor de fezabilitate numai la Bucuresti, nu si in teritoriu. Si lista poate continua.
Programul Fermierul: doua variante analizate pentru relansare Reprezentantii Ministerului agriculturii analizeaza formula in care va fi relansat programul Fermierul. "Prima varianta este sa-l relansam sub forma sa de "succes" din 2006, pe care Comisia Europeana ne permite sa o pastram pana in 2009.
A doua varianta este sa ia forma subventionarii dobanzilor, formula sub care il putem derula pana in 2013", a declarat Viviana Vasile, director pentru dezvoltare rurala in MADR.
Aurel Popescu, presedintele ROMPAN, a declarat pentru HotNews.ro ca, in opinia sa, varianta care presupune subventionarea dobanzilor este cea mai buna.
Scheme de ajutor de stat pentru patiserii, inghetata, biocombustibili si prelucrarea lemnului Pentru cateva sub-domenii din industria de prelucrare a produselor agricole, care nu au fost incluse in Programul National de Dezvoltare Rurala, vor exista doua scheme de ajutor de stat.
Ministerul Agriculturii a elaborat o schema de ajutor de stat pentru domeniile de panificatie, dulciuri si produse zaharoase, fabricarea înghetatei, preparate alimentare omogenizate si alimente dietetice, precum si producerea d