Organizarea reuniunii de la Bucureşti, din 2-4 aprilie, a fost pusă la punct de o echipă formată din 50 de oameni, specialişti din ministere sau membri ai serviciilor secrete. Deşi Summitul NATO de la Bucureşti a luat sfârşit încă de săptămâna trecută, organizatorii acestuia îşi vor încheia misiunea abia peste două luni. Practic, este vorba de 50 de specialişti, detaşaţi de la mai multe instituţii ale statului la departamentul special creat încă din vara anului trecut. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Departamentcoordonat de diplomatulVictor Micula, secretar de stat înMinisterul de Externe, fost ambasadoral României în Argentinaşi Paraguay şi responsabil perelaţiile cu NATO, SUA şi Canada.
Cât de tentant a fost să acceptenoua postură? „Un summit seîntâmplă în România o dată lajumătate de secol. Toţi ar fi câştigatbani mai mulţi în altă parte, darne-a atras dimensiunea provocării.Este poziţia cea mai importantă pecare am deţinut-o şi provocareacea mai mare pe linie profesională“,recunoaşte Micula.
„Voi stinge lumina“
Cei 50 de membri ai departamentuluidirijat de Victor Miculaprovin şi de la ministere, şi de laserviciile secrete. „Totuşi în spatelelor au fost alte câteva mii deoameni care au pus în aplicare scenariulla care am lucrat“, explicădiplomatul.
De ieri, însă, oamenii săi auintrat într-o nouă fază. Timp de 14zile, aceştia vor pune pe hârtie aşanumita„lecţie învăţată“, un raportdespre ce a mers şi ce nu. „Vomcrea o bază de date pentru MAE,care va putea fi utilă dacă Româniava mai organiza evenimentesimilare. Noi deja ne-am folosit deraportul întocmit de organizatoriiSommet-ului Francofoniei“, spuneVictor Micula. Documentul, însă, va rămâne secret. Iar după ce vaajunge la MAE, toată lumea vareveni la vechile posturi. „Practic,eu voi stinge lumina“, conchiderâzând „creierul“ organizării.
În casa