Politicul intra tot mai des si fara scrupule in zona sportului, dar nu pentru a-l ajuta si stimula, ci pentru a se alimenta electoral cu succesele obtinute in pofida indiferentei autoritatilor.
Marti, gimnastele romance, campioane europene, au fost medaliate la Cotroceni, unde nu de mult isi primea onorurile arbitrul Alexandru Deaconu, cel care si-a asumat controversata decizie de a sanctiona radical huliganismul de pe stadioane. Asa se intampla cam dupa fiecare succes si la Cotroceni, si la Palatul Victoria, indiferent cum se numesc chiriasii momentului.
Curg vorbele frumoase, se ofera recompense si strangeri de mana care sa tina cel putin un tur de scrutin. Parlamentarii se inghesuie si ei pentru macar o poza sau un cadru comun cu un campion.
Zilele trecute, Gigi Becali s-a gandit sa-si mai traga si el cateva procente electorale din performanta sportiva si s-a oferit sa le premieze pe handbalistele calificate la Olimpiada. A fost refuzat cu demnitate si fermitate de Cristian Gatu.
Nimeni nu spune ca dupa o performanta, sportivii nu trebuie felicitati, decorati si premiati de autoritati. Rau e ca atentia pentru sport se reduce la asta. Dupa ceremonia plina de zambete totul este uitat, iar adevarata consideratie aratata performantei se vede in cifre - 0,062 % din PIB pentru sport, anul acesta, an olimpic. Cifra aceasta seaca se traduce in lipsa infrastructurii si a unor conditii minimale pentru sportul de inalt nivel.
Performante fara sustinere
Gimnastica este inca un exemplu de succes, cu centrul de la Deva, asa cum ar trebui sa fie insa mult mai multe. Alte sporturi n-au aceasta sansa.
Inotatori de elita au adus medalii importante Romaniei. S-a aflat la un moment dat in ce bazine mizere se antrenau. Diana Mocanu, dubla campioana olimpica si campioana mondiala, a ridicat prima cortin