Executivul a alocat cultelor aproximativ 18,6 milioane de euro, bani proveniti din Fondul de Rezerva aflat la dispozitia sa si destinat in general situatiilor de urgenta. Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) considera ca Guvernul ar trebui sa motiveze destinatia acestor bani si sa demonstreze care era situatia "urgenta".
Banii alocati de statul roman pentru sprijinirea cultelor au crescut constant pe parcursul anului 2007, in urma numeroaselor rectificari bugetare, si ca urmare, in 2008, sprijinul financiar dat prin legea bugetului de stat este semnificativ mai mare prin comparatie cu anul trecut, potrivit studiului "Stat si religii in Romania – o relatie transparenta?" al asociatiei APADOR-CH. Biserica Ortodoxa este favorita acestor fonduri date de Guvern prin modalitati subterane, ascunse in hatisurile birocratice si deci prin ocolirea "procedurilor legale", dupa cum noteaza APADOR CH. Astfel, cultele au primit, in anul 2007, circa 19 milioane de euro reprezentand contributia statului pentru salarizare si fonduri alocate pentru construirea sau renovarea lacasurilor de cult. Ministrul Culturii si Cultelor (MCC), Adrian Iorgulescu, argumenteaza ca sumele alocate "nu reflecta optiunea MCC" deoarece majoritatea finantarilor "s-au facut prin alocatii directe prin legea bugetului stabilita in Parlament".
Asociatia APADOR-CH a descoperit insa ca aproximativ 18,6 milioane de euro s-au cheltuit pentru construirea sau renovarea unor lacasuri de cult din Fondul de Rezerva aflat la dispozitia Guvernului, folosit de regula pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute. Fostul ministru al Culturii Razvan Theodorescu sugereaza ca "urgenta" este data de un scop electoral: "Datorita increderii mari pe care populatia o are in biserica, mai ales ca suntem in an electoral, fiecare cuvant al preotilor este