Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă dedicată Galei Premiilor uniunii, ce va avea loc pe 14 aprilie, că anul acesta au existat îmbunătăţiri esenţiale, atât pentru UNITER, cât şi pentru statutul artistului român, în general.
"În spatele acestei frumuseţi, care este Gala, se află un efort continuu de îmbunătăţire a climatului de creaţie", a spus Caramitru.
Acesta a precizat că s-a reuşit, după mai multe încercări, schimbarea statutului Uniunii într-unul mai flexibil, bazat pe programe şi proiecte.
O reuşită a UNITER a fost considerată hotărârea din luna februarie a Primăriei Generale a Capitalei prin care s-a dat spre folosinţa Uniunii, timp de 49 de ani, sediul în care aceasta a funcţionat încă de la început, după ce cu ani în urmă, a existat riscul ca acestă clădire să fie revendicată.
Preţul plătit pentru acest sediu a fost de 2,3 milioane de euro.
Totodată, Caramitru a mai precizat că UNITER a contribuit la realizarea legislaţiei juridice şi economice a existenţei artiştilor, lucrând la legea drepturilor conexe de autor, la apariţia indemnizaţiei de merit, dar şi la proiectul de mărire, de până la 2 - 3 ori, a pensiei artiştilor.
"Mai funcţionează încă, obsesia unei mizerii în care trăiesc oamenii de teatru, dar nu mai este cazul", a afirmat preşedintele UNITER.
La a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, ce va avea loc în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, vor fi acordate 27 de premii, având fiecare o valoare de aproximativ 7.000 de lei.
Începând cu această ediţie a Galei, la propunerea juriului de nominalizări, format din criticii Magdalena Boiangiu, Ion Cocora şi Doru Mareş, premiul criticii pentru activitate curentă nu mai face parte din palmaresul Premiilor UNITER. Se păstrează Premiul pentru întreaga activitate pentru critică şi istorie teatrală.
Mot