Cele mai importante sectoare economice vor fi şi cel mai afectate în următorii ani, arată un raport al KPMG.
Turismul, transporturile, să- nătatea, energia şi serviciile financiare sunt printre cele mai expuse sectoare la riscurile schimbărilor climatice, potrivit unui raport al KPMG. Firma de audit a împărţit sectoarele industriale în trei zone, în funcţie de siguranţă, incluzând în zona sigură doar industria alimentară, pe cea chimică şi telecomunicaţiile.
„Putem lua ca exemplu un sector cum e cel alimentar şi al băuturilor. Se presupune că prezintă un risc scăzut şi, cu toate astea, evenimente recente au arătat că această industrie este extrem de vulnerabilă la riscurile legate de climă, cum ar fi o creştere a costurilor cu materii prime din agricultură“, se arată în raport.
Poluarea costă
În cazul încălzirii globale cu 5-6 grade C, lucru care s-ar putea întâmpla în următorii zeci de ani, analiştii economici estimează o medie de 5%-10% pierderi anuale din PIB-ul global. Ţările sărace vor suferi costuri care pot ajunge la 10% din PIB, se arată în raport. Transporturile reprezintă un „contribuabil de bază“ la emisiile gazelor cu efect de seră, însumând 13% din total, alături de sectorul aviaţiei, cu 3,5%. În industria aeronautică, emisiile au crescut cu 87% din 1990 până în prezent.
Sectorul energetic este cu mult mai bine pregătit decât toate celelalte sectoare aflate în „zona periculoasă“, dar problemele legate de schimbările climatice cu care se confruntă fac din el cel mai riscant dintre cele 18 sectoare incluse în studiu. În România, sectoarele de rafinare, producţia de energie termică, metale feroase, sticlă şi materiale ceramice, celuloză şi hârtie vor fi afectate direct de schimbările climatice.
MĂSURI
Drepturi de emisii limitate
Limitele impuse României d