Petreceri, dansuri specifice, muzica lautareasca, parade, tirguri de mestesuguri si meserii traditionale, omagii aduse victimelor Holocaustului - pentru romii braileni.Toate acestea au fost organizate ieri, cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, zi ce este celebrata in toate judetele Romaniei si in 40 de tari. Celebrarea acestei zile isi propune sa reprezinte o recunoastere a drepturilor si valorilor unei etnii care, secole de-a rindul a fost discriminata, ostracizata si umilita.
Partida Romilor "Pro - Europa", sucursala Braila in parteneriat cu Primaria Braila si Scoala nr. 9 au organizat "Sarbatoarea Romilor din Romania".
Manifestarile au debutat cu botezul Scolii nr. 9 cu numele marelui carturar si folclorist Anton Pann. "Incercam sa schimbam mentalitatile fata de etnia roma, romii nu inseamna numai dans si cintece. Avem si oameni de cultura si un exemplu in acest sens este Anton Pann. Scoala nr. 9 este prima institutie scolara din Romania care pune in evidenta, prin numele sau, legatura dintre etnia roma si educatie", a subliniat secretarul general al Partidei Romilor "Pro - Europa", Ilie Dinca.
Directorul scolii, Cici Bolovan, a adresat tuturor celor prezenti urarea de "Bun venit!" si a facut prezentarea scolii. Inspectorul scolar general, Liliana Tudoran a "nasit" scoala cu "daruri" ce se fac fiecarui prunc la botez: griu pentru belsug, marar pentru crestere usoara, agheazma pentru sfintirea trupurilor si a sufletelor, busuioc pentru curatie, bani pentru cele lumesti si necesare bunului trai si ou pentru usurimea tuturor activitatilor pe care scoala le va desfasura. De asemenea, aceasta a daruit scolii un certificat de botez, decizia ISJ cu privire la numele scolii, dar a si recitat o poezie de Anton Pann.
Printre cei prezenti la eveniment s-au numarat inspectorul de imagine, Maria Stefan, presedintele "Asociatiei