Fiica unor români din SUA, diagnosticată cu leucemie, a fost salvată de la moarte de un transplant făcut cu celule stem recoltate de la fratele ei nou-născut. Când avea doar un an şi jumă tate, Stephanie, singurul copil al unor români stabiliţi în America, a primit un diagnostic nemilos: leucemie. Totul se întâmpla în vara anului 2000. „Din acel moment, am început să trăim un coşmar de nedescris“, îşi aminteşte Marcel Urs, tatăl lui Stephanie. Salvarea fetiţei despre care medicii spuneau că mai are doar câteva săptămâni de trăit a venit de la fratele ei nou-născut.
1 /.
Celulele stem recoltate din cordonul ombilical al bebeluşului au salvat viaţa Stephaniei, vindecând-o de leucemie. Şi dotările tehnice din spitalele americane au făcut posibilă vindecarea fetiţei. În timp ce, în SUA şi Europa de Vest, numărul celor diagnosticaţi cu leucemie care supravieţuiesc depăşeşte 70%, în România este sub 50%, din cauza condiţiilor în care sunt diagnosticaţi şi trataţi copiii.
250.000 de copii cu leucemie pe an
Boala Stephaniei, leucemie limfoblastică acută, este una dintre cele mai comune forme de cancer la copiii până în 15 ani. La nivel mondial, în fiecare an, sunt diagnosticaţi cu diverse forme de leucemie peste 250.000 de copii. În România, în jur de 500 de copii fac o formă de cancer. „Fetiţa slăbise mult, nu mai zburda ca înainte, nu se mai juca cu aceeaşi poftă, nu o mai interesa nimic, ci doar căuta un loc să stea jos şi să se odihnească“, îşi aminteşte tatăl.
Primul spital în care a fost internată, Spitalul Dornbecher, din cadrul complexului de spitale Oregon Health and Science University, a fost şi unul dintre cele mai performante, din punct de vedere al tehnicii medicale şi al specialiştilor. Timp de doi ani şi jumătate, Stephanie a urmat un tratament intensiv, care prezenta şanse de vindecare complete.