Compania E.ON Gaz Romania (Distrigaz Nord) cere o majorare a pretului la gaze cu 19% incepand cu trimestrul trei, compania avertizand ca altfel va fi nevoita sa reduca importurile de gaze si implicit sa opreasca alimentarea unor consumatori. Oficialii companiei sustin ca pierderile inregistrate din cauza mentinerii pretului la consumatorul final, in conditiile in care costurile cu importurile au crescut, se ridica la 45 mil. lei (12 mil. euro) pentru primul semestru.
Solicitarea celor de la E.ON Gaz vine in conditiile in care ultima majorare de 8,5% a avut loc in februarie, iar de la 1 aprilie Autoritatea Nationala de Reglementarea in domeniul Energiei (ANRE) a decis sa mentina la un nivel neschimbat pretul catre consumatorul final. La inceputul celui de-al treilea trimestru al anului, E.ON Gaz se asteapta ca pretul gazelor de import sa ajunga la 470 $ pe mia de metri cubi, in conditiile in care pretul recunoscut de ANRE a ramas la 370 $ pe mia de metri cubi.
Pana la sfarsitul anului pretul gazelor ar putea ajunge si pana la nivelul de 500 $/ mia de mc, tinand cont de evolutiile recente ale barilului de petrol. Oficialii companiei estimeaza ca noi tergiversari in ceea ce priveste cresterea preturilor la gaze nu fac decat sa ridice semnificativ nivelul viitoarelor majorari in timp ce compania se va confrunta cu pierderi. "De vreme ce aducerea companiei intr-o stare financiara grava nu constituie o alternativa, E.ON Gaz Romania va fi nevoita se reduca volumele de gaze importate. Acest lucru va duce la un deficit de gaze pe piata romaneasca", spune Achim Saul, presedintele consiliului de administratie al E.ON Gaz Romania.
Acesta a mai precizat ca strategia adoptata de companie va fi una de toleranta zero fata de clientii rau platinici, casnici si industriali. Saul a mai spus ca sunt circa 100 de clienti industriali ale caror datorii se ridica la ap