Succesul acordului privind misiunea din Afganistan la care s-a ajuns la Summitul NATO de la Bucuresti ar fi pentru comunitatea internationala "ultima sansa" de a recastiga aceasta tara, a declarat unul dintre ziaristii afgani acreditati la reuniune.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anuntat, avandu-i alaturi pe presedintele afgan Hamid Karzai si pe secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, ca la Bucuresti au fost elaborate doua documente fundamentale pentru Afganistan, unul referitor la "viziunea strategica a ISAF", iar al doilea privind planificarea politico-militara.
Comunitatea internationala a admis ca angajamentul in Afganistan este unul pe termen lung si ca este nevoie de mai multe eforturi, nu doar militare, ci si pentru dezvoltare si democratizare. si, din relatarea unui ziarist afgan acreditat la summitul de la Bucuresti, aceasta recunoastere a venit in al doisprezecelea ceas.
Este imperativ ca aceste planuri sa aiba succes, a afirmat Zubair Babarkhail, reporter din Kabul. Altfel, exista riscul ca afganii sa isi piarda orice urma de incredere in democratie, ceea ce nu poate sa fie decat in favoarea talibanilor.
"Afganii s-au bucurat cand au scapat de regimul talibanilor, dar, dupa cativa ani, mai ales incepand din 2004, cand securitatea s-a degradat si violentele s-au intensificat, oamenii au inceput sa creada ca talibanii se regrupeaza si revin. Acum, cand insecuritatea s-a extins pana in centrul Afganistanului, in provinciile invecinate cu orasul Kabul, afganii sunt si mai ingrijorati", a povestit Zubair.
In special in zonele rurale, "afganii sunt nemultumiti de guvern si nu mai sustin autoritatile, nu mai sustin fortele internationale, pentru ca spun ca in Afganistan au intrat sute de milioane de dolari, iar la ei nu a ajuns nimic, nu au vazut nici o imbunatatire". Toti cred ca guvernul ar fi p