BNR a incercat sa atenueze fluctuatiile mari de curs de pe piata valutara din ultimul an, insa nu se poate vorbi despre o stabilitate a cotatiilor, iar banca centrala nici nu isi propune sa asigure o stabilitate a cursului, in conditiile in care un astfel de obiectiv ar fi imposibil de realizat.
"Nu ne-am propus sa asiguram stabilitatea cursului pentru simplul motiv ca nu am fi putut", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la seminarul "Volatilitatea cursului - efecte asupra mediului economic romanesc", organizat de publicatia Saptamana Financiara si Academia de Studii Economice din Bucuresti.
Isarescu subliniaza ca BNR a incercat totusi sa atenueze miscarile prea bruste ale cursului, in conditiile in care pietele financiare au tendinta de a exagera atat pe partea de supraapreciere, cat si pe corectii.
Guvernatorul considera ca rapoartele marilor banci internationale, care au trecut intr-o perioada scurta de la o viziune foarte optimista privind leul la o atitudine pesimista, pot constitui o dovada in acest sens. Guvernatorul a reamintit de prognozele de curs avansate de analistii unor banci precum JP Morgan, Morgan Stanley sau Danske in prima parte a lui 2007, care dadeau probabila o scadere a euro pana la 2,6 lei. Dupa turbulentele care au zdruncinat pietele financiare in vara trecuta aceiasi analisti si-au schimbat insa radical viziunile, considerand ca un nivel de curs sustenabil ar fi la 4,1-4,2 lei pentru un euro.
"Ne putem intreba: pe ce s-au bazat acesti analisti?(....) Pe legea cererii si a ofertei."
Guvernatorul BNR a admis ca nu se poate vorbi de o stabilitate a cursului de schimb, in conditiile in care leul a inregistrat in prima parte a anului trecut o apreciere de 10%, dupa care a pierdut 16%, "pe extreme", in trimestrul al doilea.
"Stabilitatea de curs presupune variatii de sub 10%. Nu a fost asa, au existat c