Realizarile lui Alan Greenspan sunt in prezent puse sub semnul intrebarii, insa fostul presedinte al bancii centrale americane priveste criticile cu scepticism, respingand cu nonsalanta comentariile vechilor sai oponenti.
Caracterizat cu numai trei ani in urma drept "cel mai mare bancher central al tuturor timpurilor", Greenspan este acum criticat pentru modul in care a administrat economia americana inainte de a se retrage in 2006, scrie The Wall Street Journal. Ratele scazute ale dobanzii si reglementarea slaba din ultimii ani ai mandatului sau sunt considerate principalii factori care au facut posibila actuala criza financiara.
"Am fost laudat pentru lucruri pe care nu le-am realizat. Acum sunt invinuit pentru lucruri pe care nu le-am facut", a declarat Greenspan.
Acum in varsta de 82 de ani, Greenspan doreste sa clarifice lucrurile. Fostul sef al Fed nu neaga faptul ca-i pasa de propria reputatie, insa ceea ce conteaza mai mult, spune el, este tragerea invatamintelor corecte de pe urma crizei.
"O evaluare gresita a acestei perioade si a modului in care ar putea fi evitate problemele asociate cu aceasta va avea drept rezultat raspunsuri si politici gresite", spune Greenspan.
Realizarile lui Greenspan sunt acum puse sub lupa cu o atentie sporita in conditiile in care administratia Bush si democratii incearca sa gaseasca solutii de a imbunatati sistemul de reglementare a sectorului financiar american. Daca criticii lui Greenspan vor avea castig de cauza, companiile financiare se vor confrunta probabil cu o supraveghere mai stricta si o mai mica libertate in ceea ce priveste produsele pe care le ofera. O repudiere a politicilor monetare ale lui Greenspan ar putea tenta Fed sa majoreze ratele dobanzii relativ rapid dupa stingerea actualei crize si chiar sa preintampine crize viitoare cu majorari de rate.
Greenspan spune