Societatea Academică din România (SAR) avertizează că pe textul actual al Codului de Procedură Penală vom crea cel mai permisiv regim pentru infractorii din Europa, ceea ce reprezintă un motiv de nelinişte pentru alte state UE. Senatul României a adoptat la 19 martie 2008 proiectul de lege privind aprobarea OUG 60/2006 care amendează Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Deşi forma proiectului de lege adoptată de Senat este semnificativ îmbunătăţită faţă de varianta iniţială trimisă spre promulgare şi a cărei reexaminare a fost solicitată de către şeful statului, au rămas în text, în opinia SAR, prevederi care vor genera probleme serioase în practică.
Partea goală a paharului
Conform unui raport SAR, în lege au rămas amendamente propuse de deputaţi şi nemodificate de senatori, care fac instrumnetarea anchetelor dificilă, iar pe alocuri imposibilă.
Astfel că o primă verigă slabă în codul de procedură penală ar fi că autorizaţiile provizorii de interceptare emise de procuror pentru maxim 48 de ore au fost eliminate. "După cum rezultă din textul reglementării, existenţa acestei proceduri se justifică prin faptul că în anumite circumstanţe utilizarea de urgenţă a mijloacelor speciale pentru rezolvarea cu succes a unui dosar. Însă, era mult mai logică reglementarea anterioară care prevedea ca judecătorul să exercite un control ulterior asupra interceptărilor temporare, acesta putând confirma sau infirma ordonanţa emisă de procuror", arată SAR.
În plus, percheziţia domicialiară a fost transformată într-un instrument complet ineficient, pentru că persoana percheziţionată este prevenită înainte de emiterea unei autorizaţii de percheziţie de către judecător cu privire la obiectele sau înscrisurile pe care investigatorul încearcă să le obţină prin această procedură.
A treia deficienţă semnalată de SAR se referă la p