Trebuie să-i uzi, să-i plantezi în locuri însorite şi să-i tunzi pentru a le da forma dorit. Sursa: Cezar Comănescu
În plină primăvară, poţi admira arbuşti precum gutuiul japonez, prunul (migdalul) japonez, coroniţa miresii ori liliacul. Însă, pentru a te bucura de ei în grădina ta, e recomandat să ştii cum să-i îngrijeşti în această perioadă a anului.
De exemplu, trebuie să-i uzi (evident, dacă nu plouă afară). De asemenea, arbuştilor le place să fie plantaţi în locuri însorite sau cu semiumbră, nefiind pretenţioşi la compoziţia solului. Fireşte, un pământ plin de mraniţă şi în care să nu stagneze apa este ideal pentru ei. Totodată, după ce trec florile, poţi să tunzi arbuştii, pentru a le da forma dorită.
În cazul arbuştilor cu frunze veşnic verzi, după ce i-ai plantat, e suficient să-i uzi (în cazul vremii călduroase) sau să le protejezi vasele de îngheţ (prin înfăşurarea în pânză sau rogojini).
Iată câţiva dintre cei mai cunoscuţ i arbuşti:
> Tuia. Cu „talia“ zveltă, poate masca zidurile balconului sau te poate proteja de privirile indiscrete ale vecinilor. Ai grijă! Dacă este ţinut în balcon, nu este indicat un exemplar foarte mare (pentru că, în curând, nu va mai avea loc unde să crească).
> Ienupărul. Poate fi şi înalt, ţinându- i companie tuiei, dar poate fi târâtor, creând zone de maxim efect, în combinaţie cu flori şi pietre (aşa-numitele rocării). De asemenea, poate acoperi pământul din vasele cu plante ce cresc înalte. Rezultatul e acelaşi: aer proaspăt de munte şi confort pentru tine.
> Buxus. Deşi nu este din aceeaş i familie ca primii doi, nu se dezminte şi nici el nu-şi pierde frunzele. Dacă ai avut noroc să-ţi şi înflorească, te-ai bucurat deja de parfumul lui delicat, încă de la începutul primăverii.
Un alt avantaj este faptul că-i poţi folosi şi