Decizia autorităţilor de a înfiinţa o companie energetică integrată lasă nerezolvate problemele grave ale capacităţilor din sectorul de generare a energiei. Cu toate că instituirea unei companii de anvergură regională (ce va include în partea de producţie complexurile Turceni, Rovinari şi societatea Hidroelectrica) prezintă avantajul deţinerii unui jucător suficient de puternic pentru a se implica în proiectele energetice europene, constituirea acesteia nu va rezolva p
Decizia autorităţilor de a înfiinţa o companie energetică integrată lasă nerezolvate problemele grave ale capacităţilor din sectorul de generare a energiei.
Cu toate că instituirea unei companii de anvergură regională (ce va include în partea de producţie complexurile Turceni, Rovinari şi societatea Hidroelectrica) prezintă avantajul deţinerii unui jucător suficient de puternic pentru a se implica în proiectele energetice europene, constituirea acesteia nu va rezolva problemele legate de necesarul uriaş de investiţii pentru retehnologizare şi pentru alinierea la cerinţele privind protecţia mediului.
Nimeni nu s-a gândit ce se va întâmpla cu producătorii de energie care rămân în afara companiei naţionale. Este vorba, evident, de producătorii din sectorul termo care nu au capacitatea de a-şi asigura resursele financiare pentru investiţii. Până în acest moment, încă nu s-a făcut o analiză clară a unităţilor în care merită să se facă investiţii şi a celor care este mai eficient să fie închise. În acelaşi timp, statul nu s-a decis ce vrea să scoată la privatizare şi ce vrea să menţină sub control într-un domeniu considerat strategic.
Listare la bursă sau reorganizare?
Complexul energetic Craiova, spre exemplu, care se numără printre unităţile din sectorul termo cu unul dintre cele