Biblioteca din turn a manastirii Rasca
Foto: Hotnews
Cati oameni ar putea spune: din 2005 pana acum am avut 7 zile perfect plictisitoare si doar vreo 4-5 zile despre care nu-mi mai amintesc nimic?
In urma unui accident, Ioana Nemes (n. 1979) a trecut de la handbalul de performanta la aparatul de fotografiat, apoi la lucruri mai tactile: a facut design interior pentru magazinul Rozalb de Mura, dar si pentru biblioteca din turn a manastirii Rasca din nordul Moldovei, iar, in prezent, sculpteaza in plastic colorat ceea ce nimeni nu vrea sa vada: trecerea timpului.
Sustine ca arta e o joaca egoista care nu trebuie luata in serios dar gesturile ei lasa sa se intrevada o seriozitate care-ti taie respiratia: de mai bine de trei ani, ea isi noteaza, pe caiete negre Moleskine, la finalul FIECAREI zile, cateva date care sa fixeze "senzatia" acelei zile.
(Info de factura emotionala, fizica, tactila si cromatica, plus o fraza care distileaza totul, de tipul “Fear is a bad, bad advisor” sau “Tragedy is all very well on stage but it can seem mere perversity in ordinary life”).
Pasul numarul doi e sa traduca tot acest timp in ceva vizual & palpabil si sa-l expuna. Zilele selectate pentru fiecare expozitie compun, inevitabil, o noua poveste.
Timpul sculptat in plastic, finally
Leo sau Parintele Serafim despre Biblioteca Manastirii Rasca: “Imi place ca o pot arata ca muzeu, o pot folosi ca biblioteca si e perfecta pentru ateliere de orice fel. Imi place combinatia de culori: negru si auriu, un amestec de auster si ceva extrem de valoros. E dragut ca nu poti sa inchizi usa cand esti inauntru, se inchide numai pe dinafara, ca o comoara. Si mai e bine ca nu e pe acelasi plan cu manstirea. Te rupe de spatiul manastirii, iti da o pauza ca sa asimilezi mai bine tot ce dincolo de usa.” Pana acum, cam tot ce p