Concluziile raportului Fitch sunt "oarecum exagerate" si "usor pesimiste", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand totodata ca atentionarile agentiei referitoare la deficitul de cont curent si la nivelul ridicat al creditelor in valuta sunt corecte.
"Concluziile raportului sunt oarecum exagerate, nu le impartasesc, le consider usor pesimiste. Este un factor pozitiv faptul ca acesta a adus in discutie nivelul lichiditatii in piata romaneasca, insa bancile din Romania nu au, deocamdata, o problema in acest sens", a afirmat Isarescu, citat de NewsIn.
Agentia de rating Fitch a plasat Romania, intr-un raport publicat in aceasta saptamana, printre statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate la riscurile sistemice care vizeaza sectorul bancar, din cauza avansului rapid al creditarii si a volatilitatii mari a cursului de schimb. Romania a fost retrogradata din clasa de risc "2" in clasa "3" dupa indicatorul macroecomic atribuit de Fitch pentru a masura potentialele riscuri sistemice, care pot aparea din cauza cresterii rapide a creditarii bancare, a inflamarii artificiale a valorii activelor din diverse piete si/sau a cursului de schimb valutar.
In 2007, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depasit in primele doua luni ale acestui an, in care avansul anual al creditarii s-a accelerat la peste 65%. Concluziile raportului Fitch sunt "oarecum exagerate" si "usor pesimiste", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand totodata ca atentionarile agentiei referitoare la deficitul de cont curent si la nivelul ridicat al creditelor in valuta sunt corecte.
"Concluziile raportului sunt oarecum exagerate, nu le impartasesc, le consider usor pesimiste. Este un factor pozitiv faptul ca acesta a adus in discutie nivelul lichiditatii in piata romaneasca, insa ba