PETRECERE. Copiii prezenti la eveniment s-au distrat de minune in asteptarea bucatelor gustoase (medalion), pregatite la chioscul din gradina Festin. De ziua lor, rromii au gatit 100 kg de tochitura si varza in curtea Muzeului Taranului Roman
Razvan Bica
100 de kilograme de varza cu carne, 35 de kilograme de tochitura tiganeasca, 15 kilograme de mamaliga, zeci de paini, margele, o expozitie de pictura, sculptura si fotografie, un concert de muzica religioasa si lautareasca si ceva discutii culturale, la care au participat mai multi romani, cam la asta s-a rezumat Seara Culturala Rromani de la Muzeul Taranului Roman. Surprinzator de multi romani
s-au adunat la Muzeul Taranului pentru a sarbatori Ziua Internationala a Rromilor. Micuta sala a clubului a devenit neincapatoare, astfel ca multi au preferat sa se stranga in dreptul cortului- bucatarie din curtea muzeului. Acolo, doi bucatari rromi, sot si sotie, au gatit pentru cei prezenti mancaruri traditionale tiganesti. Daca varza cu carne a fost preparata acasa si doar incalzita in curtea muzeului, tochitura tiganeasca a fost gatita in aer liber. "Pai, difera de tochitura romanilor. Ca ei pun doar organe si bulion. Noi mai punem si ceapa, si orez!", ne-a declarat bucatareasa cu batic si kilograme de aur la gat. Sotul sau, un mustacios cu perciuni, imbracat intr-o camasa rosie, peste care purta regulamentar halatul alb, mesteca de zor in mancare: "Eu fac de toate, numai de spalat nu spal. Dar la gatit imi place!" La intrarea in muzeu, o tiganca se plimba cu un brat de flori, oferind cate un fir domnisoarelor si doamnelor.
Langa ea, o alta femeie isi etala mandra pe o masuta margelele colorate. Desi discutiile culturale din club s-au intins ore bune, cu fiecare minut trecut, la cortul-bucatarie, presiunea crestea: "Cand e gata masa?", intrebau