Primele şedinţe din luna aprilie au adus câştiguri investitorilor în pieţele globale de acţiuni, dar valorile tranzacţionate se menţin sub cele medii. Şi piaţa de la Bucureşti a reuşit să evolueze ascendent săptămâna trecută, după ce, în partea finală a lunii martie, a înregistrat o evoluţie de consolidare. Aprecierile indicilor au fost însă destul de modeste. Dacă primele patru şedinţe ale săptămânii analizate au adus creşteri de peste 4 procente pentru p
Primele şedinţe din luna aprilie au adus câştiguri investitorilor în pieţele globale de acţiuni, dar valorile tranzacţionate se menţin sub cele medii.
Şi piaţa de la Bucureşti a reuşit să evolueze ascendent săptămâna trecută, după ce, în partea finală a lunii martie, a înregistrat o evoluţie de consolidare. Aprecierile indicilor au fost însă destul de modeste. Dacă primele patru şedinţe ale săptămânii analizate au adus creşteri de peste 4 procente pentru principalii indici din pieţele americane, în pieţele asiatice, Nikkei 225 din Japonia şi Hang Seng de la Hong Kong au câştigat peste 4%, iar în pieţele europene consacrate s-au înregistrat creşteri de 4,6% în Franţa, 3,5% la Londra şi 2,7% în Germania. La Bucureşti, BET a crescut cu 2,2%, iar BET FI a scăzut cu 0,02%.
Avem aceeaşi evoluţie nehotărâtă în care investitorii reacţionează la ştirile negative din plan extern, în timp ce informaţiile pozitive legate de companiile româneşti nu sunt luate în considerare. Am văzut cum informaţiile legate de vânzarea Asiban către grupul francez Groupama nu au avut nicio influenţă asupra acţiunilor listate. Beneficiarii acestei tranzacţii sunt acţionarii BCR, BRD, CEC şi Banca Transilvania.
Vineri, şedinţa a fost ceva mai animată, cumpărătorii fiind mai agresivi, dar lichiditatea tranzacţiilor s-a menţinut redusă. Indicele