Înainte de a achiziţiona o casă, interesează-te în ce an a fost construită şi verifică dacă instalaţiile sunt în stare bună de funcţionare. Sursa: NorthFoto
Îmi amintesc de o doamnă care a început să plângă atunci când i s-a spart o ţeavă în baia proaspăt renovată, din apartamentul în care abia se mutase. Stă- tuse «în şantier» vreo trei săptă mâni, dar nu montase o uşiţă de vizitare la instalaţiile sanitare. Ca urmare, a trebuit să spargă faianţa, să dărâme o parte din zid şi să schimbe ţeava“, povesteşte inginerul instalator Florin Piţigoi, din Bucureşti. Dacă nu vrei să te regăseşti în situaţia de mai sus, atunci când te hotărăşti să cumperi o casă, trebuie să ai în vedere câteva aspecte esenţiale.
Cât de veche este?
Specialiştii subliniază că anul ridicării imobilului cântăreşte foarte mult în decizia cumpărării acestuia. „Casele care au fost construite până în anul 1977 nu sunt foarte rezistente, deoarece s-a făcut o economie foarte mare de material“, este de părere Ion Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. El recomandă să nu achiziţionezi locuinţe în blocuri cu bulină roşie (care indică un risc seismic ridicat). Ion Radu Zilişteanu mai spune că, şi în cazul în care bulina lipseşte, tot trebuie să verifici situaţia imobilului, la primărie.
Cu ce ajungi acasă?
Foarte importantă, consideră specialiştii în domeniu, este şi existenţa mijloacelor de transport în zonă. Contează şi dacă este vorba despre autobuz, tramvai sau, în cazul Capitalei, metrou. „Este indicat să vezi dacă în apropierea casei pe care vrei să ţi-o cumperi există o grădiniţă sau o şcoală (dacă ai copii - n.r.), un spital sau o farmacie şi un supermarket“, mai spune Norel Moise, marketing manager al companiei de construcţ ii Ideea Proiect, din Bucureşti.
Cine a construit-o? @N_P