Indiferent de cât de plăcută poate fi o masă, mâncatul cauzează aşa-numitul stres oxidativ. În timp ce digerăm ceea ce am mâncat, uneori, se creează molecule „dăunătoare”, cunoscute drept radicali liberi, susţin specialiştii. Dar antioxidanţii, compuşi sănătoşi din fructe şi legume, pot fi de ajutor, prin neutralizarea radicalilor liberi. Acesta este încă un motiv pentru a consuma câteva alimente bogate în antioxidanţi la fiecare masă, potrivit cercetătorului american Ronald Prior. Omul de ştiinţă şi mai mulţi colegi ai săi de la un institut de cercetare alimentară au efectuat patru studii clinice cu ajutorul mai multor femei sănătoase care au participat ca voluntare.
Cercetătorii au constatat că, în probele de sânge ale voluntarilor, capacitatea antioxidantă a scăzut după ce au avut o masă lipsită de alimente care conţin antioxidanţi. Dar cercetătorii au descoperit pentru prima dată că prin consumul de struguri în aceeaşi masă se previne scăderea capacităţii antioxidante din plasmă, în primele două ore după masa-test, perioadă în care digestia este cea mai rapidă. Cercetătorul american, care a fondat şi un centru de nutriţie pedriatică în Arkansas, a subliniat că omiterea alimentelor bogate în antioxidanţi poate duce la afectare celulară de către radicalii liberi.
Despre „stricăciunile” radicalilor liberi se crede că măresc riscul de ateroscleroză, cancer şi alte boli. În cadrul studiului, s-au făcut experimente pentru a compara abilitatea organismului uman de a folosi antioxidanţii din cireşe, prune uscate, kiwi, struguri roşii, căpşuni şi afine. (L.S.)
Indiferent de cât de plăcută poate fi o masă, mâncatul cauzează aşa-numitul stres oxidativ. În timp ce digerăm ceea ce am mâncat, uneori, se creează molecule „dăunătoare”, cunoscute drept radicali liberi, susţin specialiştii. Dar antioxidanţii, compuşi sănătoşi din fructe şi legume, pot fi