Suntem o societate comercială semnatară a unui contract de franciză. Acesta include o clauză arbitrară care stabileşte competenţa pentru soluţionarea unui eventual conflict la o instanţă străină. Cum se va desfăşura un eventual proces? Ce legislaţie se va aplica? Daniel Firea - Bucuresti Contractul de franciză poate fi considerat un contract de comerţ internaţional, în situaţia în care prin raportul juridic ce se naşte în baza acestui contract se realizează
Suntem o societate comercială semnatară a unui contract de franciză. Acesta include o clauză arbitrară care stabileşte competenţa pentru soluţionarea unui eventual conflict la o instanţă străină. Cum se va desfăşura un eventual proces? Ce legislaţie se va aplica?
Daniel Firea - Bucuresti
Contractul de franciză poate fi considerat un contract de comerţ internaţional, în situaţia în care prin raportul juridic ce se naşte în baza acestui contract se realizează o operaţie de comerţ exterior sau de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică.
Plecând de la această regulă, putem susţine că un contract de franciză încheiat între un francizor, persoană juridică străină, şi un francizat, persoană juridică română, este un contract de comerţ internaţional, prin acesta realizându-se o operaţie de cooperare economică şi, mai ales, tehnico-ştiinţifică, pentru că francizorul pune la dispoziţia francizatului know-how.
Potrivit reglementărilor române (Codul de procedură civilă), persoanele care au capacitate deplină de exerciţiu pot conveni să soluţioneze pe calea arbitrajului toate diferendele patrimoniale care pot rezulta din contractul de franciză. O astfel de clauză este denumită convenţie arbitrală şi poate îmbrăca fie forma unei clauze compromisorii, atunci când este înscrisă în contractul de franc