Dacă autorităţile de la Bucureşti îşi vor face temele, românii ar putea scăpa de vizele pentru America peste doi ani. Pentru acest lucru, rata de respingere a cererilor trebuie să scadă de la 37,7% la 10%. Mai mult de o treime din solicitările de viză depuse de cetăţenii români sunt respinse de funcţionarii ambasadei SUA la Bucureşti. Motivele nu le sunt niciodată comunicate solicitanţilor, însă o bună parte din aceştia pur şi simplu îşi completează greşit for
Dacă autorităţile de la Bucureşti îşi vor face temele, românii ar putea scăpa de vizele pentru America peste doi ani. Pentru acest lucru, rata de respingere a cererilor trebuie să scadă de la 37,7% la 10%.
Mai mult de o treime din solicitările de viză depuse de cetăţenii români sunt respinse de funcţionarii ambasadei SUA la Bucureşti. Motivele nu le sunt niciodată comunicate solicitanţilor, însă o bună parte din aceştia pur şi simplu îşi completează greşit formularele sau, din lipsă de informaţii, nu aduc la interviu toate documentele şi dovezile care l-ar putea convinge pe cel aflat de cealaltă parte a ghişeului că nu au motive să rămână definitiv în SUA.
Probleme similare au fost semnalate şi în alte ţări central şi est-europene. Ungaria şi Letonia, de pildă, au organizat campanii publice de informare privind modalitatea de obţinere a vizelor SUA, acţiuni ale căror rezultate au putut fi observate pe termen scurt. În numai doi ani, ratele de respingere a cererilor au scăzut cu circa 50%.
Până în prezent, eforturile Bucureştiului în această privinţă s-au concentrat pe plan extern. „În cursul anului 2007, România, împreună cu alte şase ţări central-europene şi membre ale Uniunii Europene (Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria), s-a angajat într-un contract de consultanţă legislativă cu compan