Chiar dacă micuţul pare dispus să înveţe orice, el are o capacitate specială, care trebuie evidenţiată. Sursa: Hepta
Fiecare părinte îşi laudă copilul pentru că îl vede special, talentat şi frumos. Chiar dacă toţi copiii sunt foarte curioşi şi isteţi de la vârste foarte mici, anumiţi pici au şi un talent aparte, care trebuie descoperit. Specialiştii publicaţiei americane „Forbes“ afirmă că micuţii talentaţi au o putere mai mare de concentrare şi pentru perioade mai lungi. În plus, copiii cu un anume har au capacitatea de a crea şi au o memorie foarte bună.
Datoria părintelui. „Trebuie să ai timp să observi copilul încă de la vârste foarte mici şi să petreci destul timp cu copilul. Şi chiar dacă petreci o oră-două sau o zi întreagă cu copilul tău, trebuie să ţii cont şi de calitatea timpului petrecut împreună. Mai exact, există părinţi casnici care nu se ocupă de «talentele» copilului, ci doar de faptul că el trebuie să mănânce, să îşi facă temele şi să doarmă la prânz“, afirmă psihologul Adriana Dragoş.
Părinţii joacă un rol crucial în a descoperi sau nu vreun talent. „Cam de pe la 5 ani, cei mici pot să îşi evidenţieze talentul aparte. Chiar dacă ţi se pare că micuţul nu face decât să irosească foile şi culorile sau să scoată nişte sunete la întâmplare, trebuie să analizezi cum ţine creionul, cum cântă sau cum îţi explică desenele. Dacă părintele nu este un bun observator, educatorul sau învăţătorul trebuie să fie şi să-i informeze pe părinţi despre activitatea învăţă ceilor“, este de părere psihoterapeutul Cristiana Leviţchi, de la spitalul „V. Gomoiu“ din Bucureşti.
Copilul alege. Chiar dacă pare că orice pici poate să înveţe să cânte, să picteze sau să joace şah, există copii care se descurcă mai bine decât ceilalţi într-un anumit domeniu, doar pentru că s-au născut talentaţi.
Trebuie să investeşti î