Descoperite în secolul al XIX-lea de belgieni, andivele sunt considerate astăzi delicatese ale bucătăriei internaţionale. Cultivate în mai toată Europa, acestea sunt de două feluri: andivele creţe şi cele cu frunze aproape întregi, ondulate, rulate şi uşor dinţate pe margine.
Descoperite în secolul al XIX-lea de belgieni, andivele sunt considerate astăzi delicatese ale bucătăriei internaţionale. Cultivate în mai toată Europa, acestea sunt de două feluri: andivele creţe şi cele cu frunze aproape întregi, ondulate, rulate şi uşor dinţate pe margine. Andivele ondulate sunt şi cele mai folosite în alimentaţie. Acestea se consumă crude, sub formă de salată, sau pregătite după diferite reţete. Având un gust amărui, andivele sunt delicioase cu maioneză. Important este ca, înainte de a le pregăti, frunzele să fie frecate puţin cu sare, iar apoi cufundate în apă rece. Gustul amărui dispare şi dacă plantele sunt ţinute în apă cam 30 de minute. Indiferent însă de modul în care sunt preparate, andivele se curăţă, încă de la început, prin îndepărtarea frunzelor exterioare şi prin tăierea cotorului. Se lasă apoi câteva minute în apă cu sare şi puţin oţet, se spală şi se scurg bine.
Vitalitate
Nutriţioniştii recomandă consumul de andive datorită aportului însemnat de vitamine şi minerale necesare organismului la trecerea dintre anotimpuri. Foarte sănătoasă este cura de salată de andive în tratatea anorexiei, insuficienţei biliare, dar şi în cazul digestiei lente. O astfel de cură se ţine timp de aproximativ trei săptămâni, perioadă în care se consumă o salată pe zi.
Sugestii
Reţeta clasică spune că salata se prepară cu puţin ulei (preferabil de măsline), zeama de la o jumătate de lămâie şi sare după gust. La salată se mai pot adăuga muştar, piper şi pătrunjel. Totodată, andivele mai pot fi combinate cu ţelină, morcovi şi castraveciori. Del