Un sat de vacanta poate fi finantat in conditiile impuse pentru turismul rural. Un salon de cosmetica, in mediul urban, poate primi fonduri pentru modernizare si extindere. Inspectoratele de politie nu pot primi fonduri structurale pentru achizitii, deoarece nu fac parte din autoritatile publice locale. Informatii si explicatii detaliate a transmis pentru HotNews.ro - EurActiv.ro consultantul Marian Stoian.
Intrebare: Am achizitionat ca persoana fizica un teren de 600 mp in Piatra Fantanele - aproape de Castel Dracula ( jud. Bistrita - Nasaud) in vederea construirii unui sat de vacanta, cu posibilitate de extindere a inca 2 ha teren. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac pentru a putea obtine o finantare nerambursabila? (Florina Urs)
Raspuns: Prin Programul National de Dezvoltare Rurala se finanteaza investitii in turism rural. Este necesar un teren de minim 1.000 mp. Numarul maxim de camere este de 15 si acestea trebuie sa indeplineasca conditii de clasificare minime echivalentul a 3 margarete. Finantarea maxima nermabursabila este de 200.000 Euro reprezentand maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Pentru a accesa aceste fonduri va trebui sa constituiti o firma cu sediul in comuna localizarii investitiei sau sa infiintati un punct de lucru al unei firme existente. Firma trebuie trebuie sa aiba statut de microintreprindere (maxim 9 angajati si o cifra de afaceri mai mica de 2.000.000 Euro in anul precedent) si sa nu aiba pierderi in anul precedent, sa nu aiba datorii la stat si sa nu fie in dificultate economica (faliment).
Va trebui ca terenul sa fie in folosinta beneficiarului (firma), pe minim 10 ani de la momentul finalizarii proiectului. Folosinta este dovedita prin contract de proprietate, concesiune, inchiriere sau comodat.
Urmatorii pasi sunt elaborarea unui studiu de fezabilitate , a unui plan