Armata şi-a trimis militarii în teatrele de operaţiuni, conştientă că pierderile de vieţi tinere sînt un sacrificiu dureros, dar inevitabil pentru a intra în zona securităţii naţionale garantate de aliaţi. S-a folosit mereu de tehnică veche, bazîndu-se pe deşertăciunea promisiunilor politice, că se vor găsi cîndva bani pentru înnoire. Să reproşezi public Armatei Române că este prost înzestrată e ca şi cum ţi-ai bate nevasta în faţa blocului pentru că are salariu mic. Domnilor Băsescu şi Tăriceanu, militarii sînt de vină pentru bugetele "la mişto" din ultimii patru ani? Dacă ar fi existat o minimă decenţă, acest capitol era trecut sub tăcere.
De o excepţională valoare teoretică şi practică show-ul electoral de la Ministerul Apărării, cu ocazia şedinţei de bilanţ pe 2007. Scriam recent un comentariu intitulat "Buzunărirea Armatei Române". Acum ar trebui să scriu despre batjocorirea ei, în public. Am asistat la scene incredibile, în care preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu reproşau Ministerului Apărării că nu se reformează suficient şi, culmea tupeului, că nu se înzestrează. O maximă ipocrizie!
Pe fondul răfuielilor dintre cei doi lideri portocalii (unul galben de neputinţă, altul roşu din convingere), Armata a fost pusă într-o situaţie jenantă în ultimii patru ani, prin nerespectarea angajamentul în faţa NATO, de alocare a unui buget de 2,38 la sută din PIB. Acest reper important pentru demonstrarea voinţei de reformă militară a fost undeva între 1,6 şi 1,9 la sută din PIB între 2005 şi 2008. Oricîtă gălăgie a făcut preşedintele CSAT, Traian Băsescu, vicepreşedintele CSAT Călin Popescu Tăriceanu a încălcat mereu cuvîntul de România. Nici în primii doi ani, cînd ruptura dintre ei nu se produsese, acest capitol important nu a putut fi altceva decît un semn al ignoranţei celor doi faţă de cea mai populară instituţie de st