Pe 12 februarie 1809 se năştea, la Shrewsbury, în Anglia, cel care va revoluţiona dramatic concepţia despre originea omului şi nu numai a lui: Charles Darwin.Originea speciilor prin selecţie naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existenţă, a lui Darwin, continuă să nască şi astăzi controverse.Florin Iaru şi oaspeţii săi vă invită la un „slalom” între creaţionism şi evoluţionism, între dialog şi dogmă, la Tema de vineri.
Primul film documentar, bază a discuţiei, este Război în ştiinţă (Marea Britanie, 2006). În anii ’80, avocatul american Phillip Johnson a dezvoltat o strategie menită să combată teoria evoluţionistă, chemând de partea lui câţiva antidarwinişti notorii. Aceştia au dezvoltat împreună teoria Proiectului inteligent, potrivit căreia complexitatea lumii vii presupune cu necesitate existenţa unui Creator Suprem. Dar criticii acestei teorii sunt foarte numeroşi.
Documentarul urmăreşte o pasionantă confruntare între tabăra „creaţioniştilor” şi cea a „evoluţioniştilor”, culminând, în 2005, cu o dezbatere la Curtea Federală a SUA. Concluzia: Proiectul inteligent nu are caracteristicile unei teorii ştiinţifice, aşadar, nu poate fi predat elevilor la orele de biologie.De la ora 23, TVR Cultural a programat filmul Oameni şi oameni (Franţa - Africa de Sud - Marea Britanie, 2005), cu Joseph Fiennes, Kristin Scott Thomas şi Iain Glen. În 1870, medicul scoţian Jamie Dodd capturează şi aduce în Europa doi pigmei, pe care, socotindu-i „veriga lipsă” din lanţul evolutiv, începe să-i studieze împreună cu doi prieteni antropologi. Treptat, el îşi dă seama că prizonierii din cuşca de metal nu sunt animale, ci oameni la fel de sensibili şi de inteligenţi ca şi cei care-i examinează. (D.P.)
Pe 12 februarie 1809 se năştea, la Shrewsbury, în Anglia, cel care va revoluţiona dramatic concepţia despre originea omului şi nu numai a lui: