Vineri, 28 martie 2008, a avut loc la Muzeul Taranului Roman vernisajul expozitiei George Chirovici (1883-1968). Expozitia, care poate fi vizitata pina pe 27 aprilie, este organizata in amintirea Simonei Runcan, nepoata artistului, ea insasi pictorita, cea care si-a dorit si a facut posibila punerea in practica a acestui proiect.
Manifestarea are loc intr-un moment in care se implinesc 125 de ani de la nasterea pictorului si 40 de ani de la disparitia sa. Rolul principal in acest demers ii revine Ioanei Magureanu, a carei dubla calitate de istoric de arta si stranepoata a artistului a constituit motorul unor actiuni sustinute in acest sens. Lucrarile selectate au fost imprumutate de la Muzeul National de Arta al Romaniei, gratie dnei director Roxana Theodorescu si dnei Dana Crisan, sefa sectiei de Grafica, precum si de la Casa de licitatii Alis si de la o suma de colectionari. Catalogul expozitiei a fost realizat cu concursul domnului Marius Caraman de la Muzeul Taranului Roman.
Citeva lucrari ale regretatei Simona Runcan, inspirate din casa bunicului, insotesc arta lui George Chirovici.
Expozitia sta sub semnul recuperarii. Tematica explorata de pictor este legata de viata taranului, de natura, peisaje mediteraneene si pitoresc urban. Majoritatea lucrarilor sint realizate in tehnica acuarelei, iar atunci cind a fost utilizat uleiul, au fost evitate efectele de stralucire proprii acestuia. Chirovici a cunoscut un mare succes la publicul traditionalist al vremii, intre cumparatorii sai fideli numarindu-se si perechea suverana a Romaniei, dupa cum atesta notatiile autografe din cataloage sau cronicile epocii. "Entuziasmat, Suveranul i-a retinut noua bucati, iar Regina Maria o superba infatisare a Dubrovnikului ce se oglindeste in mare, destinata fiicei sale, suverana Jugoslaviei" (extras din catalogul Expozitiei George Chirovici 1883 "