Criza financiara a provocat institutiilor financiare pierderi totale de 945 de miliarde de dolari, iar riscurile privind incetinirea cresterii economiei mondiale s-au amplificat, se arata in raportul Fondului Monetar International (FMI) privind Stabilitatea Financiara Globala, transmite „Financial Times“.
Daca ar fi sa facem o comparatie pentru a vedea mai bine gravitatea situatiei, pierderile reprezinta echivalentul a circa 7,5% din produsul intern brut (PIB) al SUA, care atinge acum aproximativ 13,5 trilioane de dolari sau de patru ori avutia Romaniei, care este de circa 257 de miliarde de dolari. Din totalul pierderilor, 565 de miliarde de dolari sunt rezultatul direct al crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
In afara de banci, care au fost lovite cel mai greu, pierderi masive au inregistrat fondurile inchise de investitii, fondurile de pensii si societatile de asigurari. Mai mult, situatia s-a agravat si a crescut probabilitatea extinderii problemelor la nivelul statelor aflate in dezvoltare, printre care se afla si Romania, prin intermediul relatiilor de finantare si comerciale, mai avertizeaza FMI.
Majoritatea statelor lumii se confrunta in acest moment cu o inflatie ridicata, din cauza cresterii accelerate a pretului la alimente si energie. De exemplu, inflatia anuala in zona euro a fost estimata de Eurostat la 3,5%, in martie, cel mai inalt nivel de la crearea acestei zone, informeaza AFP. Aici, inflatia mare nu este contrabalansata de o crestere economica suficienta, deoarece consumul a scazut destul de mult in ultimele luni, pe fondul neincrederii cauzate de criza financiara mondiala.
Integral in EvZ. Criza financiara a provocat institutiilor financiare pierderi totale de 945 de miliarde de dolari, iar riscurile privind incetinirea cresterii economiei mondiale s-au amplificat, se arata in raportu