In Romania, cancerul este a doua cauza majora de deces, dupa bolile cardiovasculare. Specialistii estimeaza ca in urmatoarele doua decenii va creste incidenta cancerului cu 30 de procente, cauzele principale fiind imbatranirea piramidei populationale si controlul tot mai bun al bolilor cardiovasculare. La nivel national exista un Plan de Control al Cancerului, cu strategii pe termen scurt, mediu si indelungat, elaborat dupa indrumarile OMS prin Comisia de Oncologie, in colaborare cu Federatia Bolnavilor de Cancer.
„Populatia ar trebui sa stie ca aparitia cancerului poate fi prevenita primar, printr-un mod de viata sanatos, si secundar, prin consultatii periodice, efectuate in plina sanatate”, sustine dr. Florian Alexandru Nicula, chirurg oncolog la Institutul „Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj Napoca si coordonator al Centrului de Prevenire si control al Cancerului. Medicul spune ca bola nu se transmite genetic si in nici un caz prin contact. Exista doar agregari si predispozitii cu transmitere genetica, care maresc posibilitatea aparitiei unui cancer la o persoana cu antecedente familiale personale, ce pot fi depistate prin screening genetic. „Testele genetice in viata intrauterina au in principal rolul de a depista malformatiile incompatibile cu viata sau cele cu mare risc vital.
Ele pot depista si predispozitii genetice pentru cancere, dar aceasta nu constituie in nici un caz obiectul unor intentii de intrerupere de sarcina. Deci nu are rost efectuarea acestor teste pentru acest scop”, sustine dr. Nicula. Oncologul spune ca antecedentele familiale de cancer impun o atentie deosebita pe care membrii familiei ar trebui sa o aiba, acestia fiind de zece ori mai predispusi decat restul sa se imbolnaveasca de cancer. De exemplu, in cazul cancerului de san, mamografiile trebuie incepute mai devreme, la 35 de ani, iar pana atunci autopalparea si consul