Vinurile convenţionale au numeroase reziduuri de pesticide, potrivit unui studiu independent. În acelaşi timp, licorile făcute din struguri eco s-au dovedit curate.
Vinurile convenţionale au numeroase reziduuri de pesticide, potrivit unui studiu independent. În acelaşi timp, licorile făcute din struguri eco s-au dovedit curate.
Pesticide Action Network (PAN) Europe, împreună cu organizaţii neguvernamentale din Austria, Franţa şi Germania, a găsit probe substanţiale că vinurile convenţionale vîndute pe piaţa din Uniunea Europeană pot conţine reziduuri de numeroase pesticide. ONG-urile au dus la analize 40 de sticle de vin comercializate în UE – 34 produse convenţional şi şase din struguri organici.
Rezultatele analizelor sînt îngrijorătoare: toate vinurile convenţionale testate aveau reziduuri de pesticide, potrivit organizaţiei PAN Europe, citată de Organic Market. În total, în cele 34 de sticle de vin convenţional s-au găsit 148 de pesticide, din care 24 diferite. Cel mai mare număr de pesticide diferite găsite într-un singur vin a fost zece. Mai rău, din cele 24 de pesticide diferite identificate, cinci sînt catalogate de Uniunea Europeană ca avînd efect cancerigen, mutagen, toxic sau că distrug sistemul endocrin. În plus, alte trei sînt suspecatate că ar avea şi ele efect cancerigen, în timp ce alte patru sînt clasificate ca “riscante” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
ORGANIC. Vinurile organice au ieşit mult mai bine la analize. Din cele şase sticle duse la laborator, în cinci nu s-au găsit urme detectabile de pesticide. Aceste rezultate furnizează o dovadă clară a principiului că producerea unui vin fără pesticide este posibilă cînd nici un pesticid sintetic nu este aplicat pe vie şi pe struguri.
Într-o singură mostră organică s-a găsit o concentraţie scăzută de pirimetanil, considerat p