Parintii biologici vor putea sa se opuna adoptiei pina in momentul incuviintarii ei de catre instantele de judecata, ii vor putea santaja ulterior pe parintii adoptivi, iar copiii ar putea afla inainte de vreme ca au fost adoptati. Acestea sint citeva din consecintele unei decizii a Curtii Constitutionale, date in urma unei contestatii intr-un proces de adoptie. Theodora Bertzi, secretar de stat pe probleme sociale, a declarat pentru HotNews.ro ca modificarea filozofiei legislatiei ar putea nu doar sa ingreuneze procesele si sa incurajeze coruptia, dar si sa prejudicieze interesul superior al copilului.
Curtea Constitutionala a decis ca parintii biologici pot sa isi dea acordul sau se opuna pina in momentul incuviintarii adoptiei, ceea ce schimba radical intreaga filozofie a legii, construita pe ideea adoptiei deschise. "Acest lucru presupunea ca parintii biologici nu se cunosc cu parintii adoptivi si nu se pot opune adoptiei decit in prima faza a procesului", a declarat pentru HotNews.ro Theodora Bertzi, secretar de stat pentru probleme de adoptii.
Facilitarea santajului
Theodora Bertzi sustine ca pina acum parintii biologici nu mai aveau niciun cuvint de spus din momentul in care exista o hotarire judecatoreasca prin care copilul devenea adoptabil si filiatia se intrerupea. Ei puteau sa se opuna adoptiei doar in aceasta prima faza, dar chiar si asa, instantele tineau cont de "interesul superior al copilului".
Urmatoarea etapa era gasirea unei familii adoptive, se dadea o noua hotarire judecatoreasca prin care copilul era incredintat respectivei familii, la care statea minimum trei luni pentru a se vedea daca se potrivesc, dupa care urma incuviintarea adoptiei. "In niciuna din aceste faze parintii biologici nu mai puteau interveni, spune Bertzi, tocmai pentru a se evita cazurile de santaj sau de presiune asupra copilului