» Audierea din Senat a comandantului fortelor americane din Irak, generalul David Petraeus, le-a dat ocazia celor trei candidati in alegerile primare sa-si reafirme ideile privind strategia care ar trebui adoptata.
Comandantul fortelor ame-ricane din Irak, generalul David Petraeus, a recomandat o inghetare a retragerii trupelor incepand din luna iulie, pentru o reevaluare a situatiei. Petraeus a avertizat ca progresele din Irak sunt "fragile si reversibile" si ca este nevoie de o analiza aprofundata a conditiilor din teren inainte de a se putea recomanda noi reduceri ale contingentului american. Generalul a subliniat ca fortele irakiene nu sunt pregatite pentru a-si asuma noi responsabilitati si a avertizat asupra riscului pe care il reprezinta militiile radicale siite si sunnite, dar si asupra implicarii Iranului in sustinerea extremistilor siiti.
John McCain, candidatul republican in alegerile prezidentiale din noiembrie, membru al Comisiei pentru aparare a Senatului si sustinator al strategiei administratiei Bush de intarire a efectivelor americane din Irak, a adus, la randul sau, argumente impotriva unei retrageri pripite. A pleca acum ar fi "necugetat si iresponsabil", a afirmat McCain, adaugand ca retragerea ar echivala cu renuntarea la victorie si cu o infrangere "teribila si de durata". Cu o seara inaintea audierii lui Petraeus, McCain i-a acuzat pe rivalii sai democrati ca "nu inteleg nimic din Irak" si ca o retragere ar duce la dezastru si ar fi un grav esec politic si moral.
Favoritul in cursa pentru investitura democrata, senatorul de Illinois Barack Obama, membru al Comisiei pentru politica externa a Senatului, a repetat planul sau de retragere din Irak in 16 luni. El a afirmat si ca ar fi necesare negocieri cu Iranul, pentru a se pune capat implicarii acestuia in Irak. Contracandidata lui Obama, Hillary Clinton, a propu