În ciuda faptului că există o nevoie destul de mare de locuinţe, majoritatea noilor apartamente sunt goale.Această tendinţă se manifestă în special în Capitală, unde, potrivit unei companii poloneze de consultanţă imobiliară, mai bine de jumătate din apartamentele din noile ansambluri finalizate în 2007 sunt încă goale. „S-a remarcat un fenomen interesant pe piaţa imobiliară din Bucureşti, şi anume: blocurile rezidenţiale nou construite sunt pe jumătate neocupate, în ciuda cererii mari de locuinţe. Nevoia de locuinţe noi la nivelul Capitalei este estimată la 135.000 de unităţi, cu mult peste gradul de absorbţie al oraşului“, arată studiul companiei REAS, citat de www.newz.ro.
Fenomenul s-ar putea accentua Situaţia nu este cauzată nici pe departe de dezinteres şi lipsa de bani. Dimpotrivă, cererea este încă mare, iar locuinţele au fost cumpărate, dar nu de cei care au nevoie de ele, ci de investitori speculativi care le-au achiziţionat încă din stadiul de proiect (preţul unui apartament în fază de proiect este mult mai mic decât în momentul finalizării). Ulterior, acestea au fost scoase la vânzare sau spre închiriere, la preţuri exorbitante. Potrivit specialiştilor, nu este exclus ca fenomenul denumit „sindromul ferestrelor întunecate“ să se accentueze în această primăvară, mai ales că urmează a fi livrate de patru - cinci ori mai multe locuinţe decât anul trecut.
„Sunt şi la noi astfel de investitori, însă nu foarte mulţi“ Dacă la Bucureşti persoanele care doresc să-şi cumpere o locuinţă nouă se lovesc de speculanţi, la Craiova, situaţia nu este încă la fel de îngrijorătoare. „Sunt şi la noi astfel de investitori, însă nu foarte mulţi. Dintotdeauna au fost persoane care au cumpărat locuinţe, pentru ca, ulterior, să le scoată la vânzare la preţuri mai mari, în ideea de a încerca piaţa“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare. F