Cel mai bine păzit instrument din România este vioara Stradivarius Elder-Voicu. Instrumentul, vechi de trei sute de ani, a răsunat marţi seara la sala mare a Cercului Militar din Braşov, fiind vedeta concertului „Stradivarius Encore”. Vioara a vibrat în toată sala, de fiecare dată când Alexandru Tomescu unduia arcuşul pe partituri de Rahmaninov, Enescu sau Prokofiev. În culise, doi bărbaţi vânjoşi aşteptau cuminţi reîntoarcerea viorii.
300 şi ceva de grame
„Vioara cântăreşte 300 şi ceva de grame. Este o vioară foarte uşoară fiindcă e foarte veche. Am cântat pe multe viori, inclusiv pe astea italieneşti. Un Stradivarius însă îl recunoşti de la prima atingere. Are un sunet aparte, care se apropie foarte mult de vocea umană, un sunet cântat, cald, care duce în sală cum nicio altă vioară nu poate să o facă”, ne spune Tomescu, după terminarea concertului. Tânărul, câştigător al concursului organizat de Ministerul Culturii pentru şansa de a mânui această vioară, a visat de mic copil să deţină o asemenea legendă. „Când eram mic vroiam să construiesc eu un Stradivarius. Una chiar mai bună decât a lui Stradivarius! Acum cred că pare mai interesant să cânt pe o vioară ca aceasta”, spuse, violonistul, mai în glumă, mai în serios.
Tezaur naţional
Fabricată în 1702, vioara Stradivarius Elder-Voicu este una dintre puţinele viori Stradivarius din lume aflate încă în stare de funcţionare. Vioara este evaluată în prezent la suma de 1,2 milioane de dolari - cu siguranţă cel mai scump instrument muzical din România. Vioara a fost asigurată pentru această sumă şi pentru a fi siguri că nu dispare, tot timpul cineva stă cu ochii pe ea. „Suntem însoţiţi tot timpul de bodyguarzi de la firma Northstern Guard, care asigură securitatea unui obiect de asemenea valoare. Nu este vorba doar de valoarea propriu-zisă a viorii, ci şi pentru că face parte din Patr