Ministerul Internelor a cumpărat fără licitaţie ţigări de 76.000 de euro, invocând o „situaţie de urgenţă extremă“: aprovizionarea restaurantelor cu circuit închis de la Interne. Angajaţii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) sunt o categorie aparte de bugetari: pe lângă prime de vacanţă şi bani de haine, aceştia beneficiază şi de alte avantaje de care puţini români se pot bucura.
Spre exemplu: băutură sau ţigări la preţ redus. Când restaurantele cu circuit intern ale MIRA rămân fără provizii, instituţia intră în alertă de gradul zero. Cel puţin aşa reiese din contractele de achiziţii derulate, de la începutul acestui an, de şefii Direcţiei Generale Management Logistic şi Administrativ a MIRA. Aceştia au cumpărat, fără licitaţie, prin negociere directă cu un singur producător, apă, sucuri, carne de pui şi de porc, cârnaţi, caşcaval, kaiser, muşchi de vită, vinuri şi, nu în ultimul rând, ţigări. De fiecare dată, mai-marii ministerului au avut o singură justificare pentru lipsa licitaţiilor: „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute“.
Contract în afara legii?
Valoarea multor dintre aceste contracte se situează undeva sub 10.000 de euro. „În cazul unor astfel de sume, legea permite încheierea unor contracte fără licitaţie, plafonul maxim pentru această modalitate de achiziţie fiind de 40.000 de euro“, se apără oficialii MIRA.
Excepţie face însă un contract încheiat pe 18 februarie 2008, cu British American Tobacco (BAT), în urma căruia ţigări Kent, Pall Mall, Dunhill, Vogue şi Viceroy, în valoare de 278.859,67 de lei (circa 76.000 de euro) au ajuns la depozitul MIRA din incinta Stadionului Dinamo, precum şi la hotelurile ministerului din Braşov şi Predeal.
Şi de această dată, contractul a fost atribuit BAT prin negociere fără anunţ de pa