Desi istoricii literari nu au reusit inca sa se puna de acord in legatura cu data exacta a constituirii Societatii Scriitorilor Romani, breasla literatilor s-a hotarat sa isi sarbatoreasca centenarul. Acum, dar si la anul. Mai bine de doua ori, decat niciodata. .. Iata de ce, spre sfarsitul lunii, isi vor da intalnire la Bucuresti reprezentantii celor 2.250 de scriitori inregistrati acum in evidentele Uniunii pentru a evoca evenimentele din urma cu o suta de ani. Cei prezenti la aniversare vor fi intampinati cu o lucrare editoriala proaspat iesita de sub tipar: 100 de ani de viata literara transilvana. Cronologie in imagini, girata de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor, alcatuita de criticul si istoricul literar Irina Petras si aparuta sub auspiciile Editurii clujene Casa Cartii de Stiinta. Si pentru ca un album care se respecta include in primul rand imagini, lucrarea reuneste intre copertile sale sute de astfel de documente, cu o mare incarcatura emotionala si istorica. CD-ul care insoteste volumul contine si alte imagini, adevarata mina de aur pentru viitorii istorici si critici literari. Un abur de discreta nostalgie pluteste pe deasupra paginilor albumului clujean, ca de altfel peste toate manifestarile gazduite in aceste zile de Uniunea Scriitorilor. Va invit sa priviti cateva dintre aceste imagini si sa va bucurati de ele.
Repere cronologice
1821. Ia fiinta, la Brasov, Societatea Literara, din initiativa unui grup de boieri valahi (Nicolae Vacarescu, Grigore Balaceanu, Constantin si Ion Campineanu, Iordache si Dinicu Golescu), refugiati din cauza rascoalei lui Tudor Vladimirescu.
1843. Ia nastere la Bucuresti Asociatiunea Literara. Primul presedinte: Iancu Vacarescu.
1843. Se constituie Societatea literara a lui Ion Heliade-Radulescu, transformata in 1845 in Asociatia Literara a Romaniei.
1861. La Sibi