În fiecare zi doi braşoveni se îmbolnăvesc de sifilis. Datele statistice sunt îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât printre bolnavi sunt şi copii. Anul trecut în Braşov au fost diagnosticate cu această boală 625 de persoane. Dintre acestea, 157 au contractat bacteria pentru prima dată. Ceilalţi 468 au fost recidivişti, persoane aflate deja în evidenţele medicilor specialişti. Statisticile Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Braşov arată că numărul îmbolnăvirilor a crescut în judeţ comparativ cu 2006, iar pentru anul acesta se anunţă o incidenţă mai mare a bolii. Specialiştii spun că orăşenii sunt cei care trec cel mai des pragul cabinetului medical pentru a primi tratamentul de care au nevoie. În total, 491 de orăşeni s-au îmbolnăvit de sifilis, în timp ce în mediul rural au fost luate în evidenţă doar 134. Braşovul şi Făgăraşul sunt oraşele în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri.
Sifilisul este o boală care se transmite în 90% din cazuri pe cale sexuală. Bacteria mai poate fi contractată prin înţepături, tăieturi, muşcături, sărut sau prin placentă de la mamă la făt. Factorul infecţios este o bacterie numită „treponema pallidum”. După o perioadă de incubaţie, de aproximativ 21 zile, încep să apară primele semne. Boala are o durată de patru până la opt săptămâni. Principalul semn, în prima parte a evoluţiei bolii, este apariţia unei leziuni asemănătoare unei ulceraţii, de cele mai multe ori superficială, unică, rotund-ovală, mică în dimensiuni şi este de culoare roşie. Cel mai important de reţinut este faptul că nu are secreţii şi mai ales nu doare. La bărbaţi se observă mult mai uşor, pe când la femei leziunile pot fi ascunse.
Boala, dacă nu este tratată, afectează pielea, organele interne şi în cele din urmă creierul şi nervii, cauzând paralizie, nebunie şi moarte. În cursul bolii, aceasta poate semăna cu mai multe alte afecţiuni, cauzând