Femeile care prezintă în sînge un nivel ridicat de grăsimi de origine industrială, extrase din ulei vegetal parţial hidrogenat, pîine industrială, mezeluri, prăjituri, chips-uri, paste sau pizza, înregistrează risc ridicat de îmbolnăvire de cancer la sîn. Potrivit unui studiu francez, efectele defavorabile ale acestor grăsimi rele, numite acizi graşi trans, pe plan cardiovascular, sînt cunoscute încă de la începutul anilor '90, însă nu s-a evaluat pînă de curînd impactul asupra cancerului la sîn. Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale şi de la Institutul de Oncologie Gustave Roussy din Regiunea Pariziană au încercat să evalueze rolul acestor grăsimi asupra dezvoltării cancerului la sîn, utilizînd mostre de sînge prelevate în perioada 1995 – 1998, de la 25.000 de femei monitorizate în cadrul unui studiu francez mai amplu, la care au participat 100.000 de femei. După analizele sangvine, au fost alese 363 de femei cu cancer mamar şi 702 femei sănătoase. Cercetătorii au descoperit că riscul de cancer mamar creşte direct proporţional cu nivelul de acizi graşi trans din organism. Aceşti acizi provin din produsele alimentare industriale, alimente procesate, semipreparate, preparate. Astfel, femeile care aveau cel mai ridicat nivel de acizi graşi trans în sînge prezentau un risc dublu de cancer mamar faţă de cele care aveau cel mai scăzut nivel de acizi. În această etapă, cercetătorii francezi recomandă diminuarea consumului produselor care s-ar putea constitui surse de acizi graşi trans de origine industrială. Specialiştii mai spun că ar trebui limitate procedurile industriale care generează acizi graşi trans, aşa cum s-a făcut în Danemarca, în urmă cu cîţiva ani.
Autori: A.B.
Femeile care prezintă în sînge un nivel ridicat de grăsimi de origine industrială, extrase din ulei vegetal parţial hidrogenat, pîine industrială, m