Tehnicile lor de lucru dateaza din neolitic sau arhaic. Materialele sunt si ele pastrate in forme cat mai naturale, asemeni celor de acum cateva mii de ani. Rezultatele sunt insa niste piese de arta de cateva zeci de mii de euro, cu o viziune adaptata lum
Exista cativa artisti tineri la noi in tara care au ales sa se ia la intrecere cu tehnologia si sa pastreze traditiile intr-o maniera cat mai ecologica. Nu pentru ca se tem neaparat de incalzirea globala ci, mai degraba, pentru ca fac arta din natura si cu ajutorul naturii. In plus, respecta traditii vechi de sute sau chiar mii de ani. Si totusi, conceptele lor sunt moderne, iar operele unicate. Toate piesele sunt "hand-made", realizate din materiale naturale si cu unelte naturale.
Gabi Vacuta este pasionat de arheoceramica. "Ceramica mea este inspirata din obiectele arheologice. Este mai veche decat ceramica traditionala. S-a nascut din obiectele de cult", explica acesta. Procedeul prin care isi construieste piesele imita cat mai fidel metodele ecologice prin care acestea erau construite in perioade arhaice. "Nu sunt lucrate la roata, sunt modelate cu mana, pasta lutului este adecvata culturii si epocii pe care vreau sa o continui. Lucrarile sunt unicat. Nu lucrez cu forme predefinite, nu fac doua piese la fel", spune artistul.
Arderea ceramicii se face in mod direct, "la un foc pe malul Dunarii, acolo unde am gasit si fragmente ceramice originale. De aici rezulta acea culoare bruna, pe care obiectele de muzeu o au datorita solului. Acea patina data de conservarea in pamant", spune Gabi Vacuta, care obisnuieste sa faca reproduceri dupa obiecte expuse in muzee, respectand cele mai mici detalii. Operele sale sunt insotite de un bilet pe care scrie care este piesa originala si unde poate fi gasita.
Dintre toate detaliile de design, lui Gabi Vacuta i-a atras atentia decorul inciz