"Nu cred în războiul sexelor, însă sînt convinsă că bărbatul şi femeia nu ştiu să comunice. Astfel că prin Animus şi Anima am vrut să aflăm cum să vorbim şi cum să ascultăm”
De ce ai ales să faci psihologia?
Din dorinţa curioasă de a afla mai multe despre cum “funcţionează” oamenii, am început să studiez tot ce ţine de psihologie. Cîteodată nu îmi explicam comportamentul celor din jur, îmi păreau complicaţi, dificili, iar eu voiam să îi înţeleg; şi, cum condiţia indispensabilă oricărei adaptări este informarea, am ales să aprofundez prin studiu desfăşurările psihocomportamentale ale oamenilor. Cînd spui psihologie înţelegi de fapt cunoaşterea sufletului omului.
Te gîndeai că vei practica această meserie într-un… studio tv?
E mult spus că practic meseria de psiholog într-un studio de televiziune. O emisiune tv este un show public, iar invitaţii solicită informaţii de natură psihologică mai mult din curiozitate decît din dorinţa de a-şi soluţiona probleme personale. Funcţionez realmente ca psihoterapeut doar în cadrul cabinetului. Emisiunea mea, “Animus şi Anima”, este un “joc” real în care eu, ca psiholog, propun sugestii la modul general fără să invadez structura personală a invitatului. Şi apoi, intrînd în acest “joc” se întîmplă ca fiecare dintre participanţi să descopere anumite aspecte pe care nu şi le cunoştea înainte. Se întîmplă ca şi cel de acasă, telespectatorul, să se recunoască în trăsăturile vreunui invitat, şi atunci succesul emisiunii se explică tocmai prin această identificare a telespectatorului cu cel de la tv.
Cum s-a născut proiectul Animus şi Anima?
Am vrut neapărat să scot la lumină unitatea firească a bărbatului şi a femeii ca fiinţă umană. Nu cred în războiul sexelor şi alte nebunii de genul ăsta, însă sînt convinsă că bărbatul şi femeia nu ştiu să comun